loader image

Door veel ondernemers onderschat, toch is deze informatie essentieel om succesvol te zijn op de Duitse markt. En dat niet alleen, de invoerrechten en douaneregels zijn wettelijk verplicht bij het zakendoen in Duitsland. Abmahnungen, boetes en mogelijk zelfs rechtszaken zijn het gevolg van het niet naleven van deze regels.

We zullen je begeleiden door de belangrijkste aspecten van douanebeleid, documentatievereisten en tarieven, zodat je producten zonder gedoe en onverwachte kosten kunt exporteren. Er zijn 3 belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het exporteren naar Duitsland

Noodzakelijke exportdocumenten en procedures

Bij het exporteren naar Duitsland zijn er verschillende export documenten om voor te bereiden. Denk hierbij aan facturen, paklijsten en vrachtbrieven. Naast deze  documenten, zijn ook de certificaten van oorsprong en de handelsfacturen van groot belang.

Deze documenten helpen niet alleen bij het vaststellen van de herkomst van de goederen, maar zijn ook van invloed op de toepassing van tarieven en preferentiële handelsregelingen. Onze begeleiding zal je voorzien van gedetailleerd inzicht in welke documenten nodig zijn voor jouw specifieke producten en marktsituatie.

Vereisten voor exportverklaringen en -licenties

Bepaalde producten en goederen kunnen extra vergunningen of verklaringen vereisen voordat ze naar Duitsland kunnen worden geëxporteerd.

Vereisten voor exportverklaringen en -licenties variëren afhankelijk van het type goederen en hun bestemming. Producten die onder bepaalde beperkingen vallen, zoals dual-use items of strategische goederen, kunnen aanvullende vergunningen nodig hebben. Het is van groot belang om deze vereisten nauwkeurig te begrijpen en na te leven om vertragingen en problemen bij de douane te voorkomen.

Classificatie van goederen volgens het Harmonized System (HS)

Een ander cruciaal aspect van succesvol exporteren naar Duitsland is het juist classificeren van de goederen volgens het Harmonized System (HS). Dit wereldwijd gehanteerde classificatiesysteem zorgt ervoor dat goederen uniform worden gecategoriseerd op basis van hun aard, gebruik en eigenschappen. Een correcte classificatie is van groot belang, omdat het helpt bij het nauwkeurig bepalen van toepasselijke tarieven, belastingen en regelgeving bij de douane. Onze begeleiding zal ervoor zorgen dat je vertrouwd raakt met dit systeem en de impact begrijpt van de juiste classificatie op een succesvolle exportervaring naar Duitsland.

Invoerrechten en tarieven

Bij het importeren van goederen in Duitsland zijn er verschillende douanerechten en tarieven die van toepassing kunnen zijn. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het type goederen en hun oorsprong. Invoerrechten zijn belastingen die worden geheven wanneer goederen de grens van Duitsland passeren, en ze kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de goederencategorie en de handelsvoorwaarden.

Verschil tussen intra-EU en niet-EU-landen

Het onderscheid tussen intra-EU en niet-EU-landen is van groot belang bij het importeren in Duitsland. Voor intra-EU-handel zijn er vaak geen invoerrechten van toepassing, dankzij de interne markt en de douane-unie van de Europese Unie. Echter, bij import uit niet-EU-landen gelden andere regels en tarieven die moeten worden gevolgd.

Berekening van invoerkosten en BTW

Bij het importeren naar Duitsland moet je rekening houden met het berekenen van invoerkosten en BTW. Dit proces omvat het inschatten van de toepasselijke douanerechten, belastingen en andere heffingen, evenals de toegevoegde waardebelasting (BTW) die moet worden betaald bij invoer.

Het begrijpen van dit proces is van essentieel belang om een nauwkeurige kostenraming te maken en om ervoor te zorgen dat je goederen soepel en in overeenstemming met de regelgeving worden ingevoerd. Onze begeleiding biedt inzicht in deze complexe aspecten en helpt je bij het succesvol navigeren van het importproces in Duitsland.

Handelsakkoorden en preferentiële tarieven

Als exporteur kun je profiteren van handelsakkoorden tussen Nederland en Duitsland. Deze akkoorden stellen je in staat om preferentiële tarieven te ontvangen bij het exporteren van goederen.

Om gebruik te kunnen maken van preferentiële tarieven onder handelsakkoorden, moet je kunnen aantonen dat de producten daadwerkelijk uit het land van export komen. Ons team kan je begeleiden bij het verkrijgen van de juiste oorsprongsbewijzen en certificaten, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die handelsakkoorden bieden.

Douaneafhandeling en inklaring

Het inklaringsproces kan complex zijn, vooral bij het exporteren naar Duitsland. De procedure voor inklaring en ervoor zorgen dat goederen snel en zonder problemen worden vrijgegeven kan best een uitdaging zijn. Mogelijk zijn er speciale vereisten of documentatie nodig voor specifieke producten.

Het betrekken van een ervaren douaneagent kan veel tijd en moeite besparen bij het afhandelen van douaneformaliteiten en inklaring. Onze experts werken nauw samen met betrouwbare douaneagentschappen die helpen bij elke stap van het exportproces. Wij zorgen ervoor dat jouw goederen veilig en efficiënt worden afgehandeld.

Douanewaarde en valutaomrekening

Het correct bepalen van de douanewaarde van goederen is essentieel om de juiste invoerrechten en belastingen te berekenen. Bij internationale handel krijgen bedrijven te maken met valutaomrekening en wisselkoersschommelingen.

De douanewaarde van goederen verwijst naar de waarde die wordt gebruikt om invoerrechten en belastingen te berekenen bij het importeren van goederen in een ander land. Het is de basis voor het vaststellen van de kosten van de invoer transactie en heeft dus grote gevolgen voor het bedrijf. Om de douanewaarde te bepalen, is het zaak om rekening te houden met verschillende elementen, zoals de transactiewaarde, vracht- en verzekeringskosten, royalty’s en licenties, en eventuele andere betaalde of onbetaalde toegevoegde waarde.

Het belang van de juiste douanewaarde

Het is van cruciaal belang dat de douanewaarde correct wordt bepaald, omdat dit kan leiden tot hogere kosten als de waarde te hoog is of tot juridische problemen als de waarde te laag is. Daarom is het belangrijk om vertrouwd te raken met de regels en voorschriften met betrekking tot douanewaarde in het specifieke land waarin je handelt. Deze regels kunnen per land verschillen, dus het is belangrijk om te weten welke methode van waardebepaling wordt gebruikt en welke documentatie vereist is.

 •       De transactiewaarde methode is de meest gebruikte methode waarbij de werkelijke prijs van de goederen wordt gebruikt. Dit omvat meestal de prijs die daadwerkelijk is betaald of moet worden betaald, plus eventuele kosten zoals vracht- en verzekeringskosten.
 •       Bij de vergelijkingswaarde methode wordt gekeken naar de verkoopprijs van vergelijkbare goederen die op hetzelfde moment en in dezelfde hoeveelheid worden verkocht. Dit kan handig zijn wanneer de waarde van de goederen niet rechtstreeks beschikbaar is.
 •       De berekeningsmethode houdt rekening met verschillende factoren zoals productiekosten, transportkosten en winstmarges om de douanewaarde te bepalen. Deze methode wordt meestal gebruikt wanneer de andere methoden niet van toepassing zijn.

Valutaomrekening en wisselkoersschommelingen

Bij internationale handel komt valutaomrekening kijken. Dit houdt in dat de prijs van goederen wordt weergegeven in de valuta van het land van oorsprong en vervolgens wordt omgezet naar de valuta van het land van bestemming. Dit is vooral belangrijk omdat wisselkoersen kunnen fluctueren en grote invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kosten van de goederen.

Deze schommelingen kunnen zowel positief als negatief zijn voor internationale handel. Een sterke euro ten opzichte van andere valuta’s kan bijvoorbeeld gunstig zijn bij het importeren van goederen, maar nadelig bij het exporteren.

Bij het beperken van risico’s kun je gebruikmaken van verschillende valutadiensten en financiële instrumenten zoals het afsluiten van termijncontracten of het gebruik van opties.

Speciale aandachtspunten en verboden goederen

Bij het exporteren naar Duitsland zijn er bepaalde goederen die speciale aandacht vereisen of zelfs verboden zijn. Denk aan medische apparatuur, wapens en dierlijke producten. Deze goederen kunnen onderhevig zijn aan extra controles en vergunningen. Daarnaast zijn er ook goederen die volledig verboden zijn, zoals drugs, namaakproducten en inbreukmakende materialen. Enkele speciale aandachtspunten zijn onder andere:

 •       Goederen die onderhevig zijn aan sancties of embargo’s: controleer altijd of er beperkingen zijn op het importeren van bepaalde goederen naar Duitsland op basis van internationale sancties of embargo’s.
 •       Beperkte goederen: hoewel bepaalde goederen niet volledig verboden zijn, kunnen er nog steeds beperkingen gelden, zoals vergunningen of certificaten die nodig zijn voor de invoer.
 •       Gevaarlijke goederen: sommige goederen worden beschouwd als gevaarlijk en hebben speciale verpakkings- en etiketteringseisen. Zorg ervoor dat je de juiste procedures volgt en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Het is raadzaam om contact op te nemen met de douaneautoriteiten en relevante instanties om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle regels en voorschriften met betrekking tot specifieke producten.

Kies voor succesvol exporteren naar Duitsland

Met onze uitgebreide Duitsland export kennis en expertise op het gebied van douaneregels en invoerrechten bij het exporteren naar Duitsland, helpen wij ondernemers om hun export naar Duitsland naar een hoger niveau te tillen.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe LegalDirekt ondersteuning biedt bij het navigeren door het complexe landschap van exporteren naar Duitsland.

Succesvol exporteren naar Duitsland? Bereid je goed voor!

De mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers in Duitsland zijn enorm, maar zonder een goede voorbereiding kunnen de risico’s ook groot zijn. Een slechte start kan ervoor zorgen dat exportplannen binnen de kortste keren moeten worden stopgezet. Daarom is het essentieel om voorafgaand aan het export avontuur na te denken over de mogelijke risico’s en zakelijke cultuurverschillen.

Maak een vliegende start met ons deskundig advies

Bij LegalDirekt zijn we ons ervan bewust dat succesvol exporteren naar Duitsland niet alleen vraagt om een goed product of dienst, maar ook om inzicht in de markt. Ook kennis van de lokale gewoontes en het vermogen om effectief te communiceren met potentiële partners of klanten is essentieel. Onze missie is om Nederlandse ondernemers te ondersteunen bij hun internationale ambities door middel van deskundig advies.

Met jarenlange ervaring op de Duitse markt hebben wij uitgebreide kennis van de lokale zakencultuur en weten we als geen ander hoe belangrijk het is om rekening te houden met culturele verschillen. Door gebruik te maken van ons advies kun je de valkuilen vermijden die veel Nederlandse ondernemers tegenkomen bij het exporteren naar Duitsland. Zo sta je sterker.

Samenwerken met LegalDirekt

Bij exporteren naar Duitsland is goede voorbereiding essentieel voor succes. Bij LegalDirekt zijn wij er om te helpen bij verkopen in Duitsland. We bieden een breed scala aan diensten om ervoor te zorgen dat je goed bent voorbereid op het betreden van de Duitse markt. Wat kun je van ons verwachten?

 1. Marktonderzoek: We bieden gedegen marktonderzoek waarmee je inzicht krijgt in de kansen en bedreigingen binnen een specifieke sector in Duitsland.
 2. Cultuurtraining: De culturele nuances en gewoontes begrijpen die van invloed kunnen zijn op zakelijke relaties in Duitsland.
 3. Juridisch advies: Wij ondersteunen bij alle juridische aspecten die gepaard gaan met het exporteren naar Duitsland, inclusief contractonderhandelingen en intellectueel eigendomsrecht.
 4. Netwerkmogelijkheden: Door ons uitgebreide netwerk in Duitsland helpen wij bij het vinden van betrouwbare partners en distributeurs.
 5. Taal- en communicatiediensten: Onze taalexperts staan klaar om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden ontstaan door taalbarrières.
 6. Ondersteuning bij logistiek en distributie: Douaneformaliteiten, transport of opslag, wij ondersteunen met betrouwbare partners in de logistieke sector.

Neem actie voor een succesvolle export naar Duitsland

Ons doel is om Nederlandse ondernemers te helpen bij het realiseren van hun internationale ambities in Duitsland. Ben je klaar voor de volgende stap? Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we samen kunnen werken aan een succesvolle export naar Duitsland. Samen zorgen we ervoor dat het zakelijke potentieel maximaal wordt benut,

Exporteren naar Duitsland vraagt om gedegen marktonderzoek, kennis van de cultuurverschillen en goede communicatievaardigheden. Wij helpen Nederlandse ondernemers bij het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van hun zakelijke potentieel in Duitsland. Neem vandaag nog contact met ons op!

No products in the cart.

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623