loader image

Veel ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden naar Duitsland, worden geconfronteerd met vragen over de juiste licenties en vergunningen die ze nodig hebben om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Het kan ingewikkeld zijn om alle benodigde informatie te vinden, vooral als je niet bekend bent met de Duitse wetgeving. Het voldoen aan deze wettelijke eisen is cruciaal om legaal te opereren in Duitsland. 

Maar waar begin je? Hoe vind je de juiste informatie? Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om meer te weten te komen over de vereisten. Geen zorgen, wij staan klaar om je te helpen!

Raadpleeg het Duitse ministerie of bureau dat verantwoordelijk is voor jouw branche

Elke branche heeft zijn eigen specifieke regels en voorschriften, en het is belangrijk om te weten welke instantie verantwoordelijk is voor jouw sector. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de gezondheidszorg, kun je rechtstreeks contact opnemen met het Bundesministerium für Gesundheit (Federaal Ministerie van Volksgezondheid). Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde en up-to-date informatie over de vereiste licenties en vergunningen voor jouw specifieke bedrijfsactiviteiten.

Natuurlijk kun je ook de hulp inschakelen van een expert van LegalDirekt, wij assisteren ondernemers in allerlei branches bij zakendoen in Duitsland. Dit scheelt talloze uren uitzoekwerk!

Neem contact op met het Zollamt voor douane- en handelsvergunningen

Als je van plan bent om internationale handel te drijven, is het raadzaam om contact op te nemen met het Zollamt (Douane). Zij kunnen je voorzien van waardevolle informatie over eventuele douane- en handelsvergunningen die vereist zijn voor jouw specifieke branche. Het is belangrijk om deze vergunningen nauwkeurig na te gaan om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en zonder problemen kunt opereren in Duitsland.

Het kan lastig zijn om zelf alle benodigde informatie over licenties en vergunningen te achterhalen. Daarom raden we aan om samen te werken met een Duitse advocaat of adviseur die gespecialiseerd is in jouw branche. Zij hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het identificeren van de specifieke vereisten voor jouw bedrijf.

Compliance in Duitsland omtrent licenties en vergunningen

Onthoud: het verkrijgen van de juiste licenties en vergunningen is essentieel voor een succesvolle en legale bedrijfsvoering in Duitsland. Neem de tijd om de relevante instanties te raadplegen, contact op te nemen met het Zollamt en de expertise van een Duitse advocaat of adviseur in te schakelen. Op die manier kun je vol vertrouwen het zakelijke landschap van Duitsland verkennen en veroveren.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe LegalDirekt jou kan ondersteunen bij het verkrijgen van de benodigde licenties en vergunningen voor jouw specifieke bedrijfsactiviteiten in Duitsland.

4. Kommanditgesellschaft (KG)

De Kommanditgesellschaft (KG) is een bijzondere vorm van partnerschap, waarbij twee soorten vennoten betrokken zijn: de beherende vennoten en de stille vennoten. De beherende vennoten hebben actieve betrokkenheid bij het bedrijfsbeheer en zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming, terwijl de stille vennoten alleen aansprakelijk zijn voor hun inbreng in de onderneming.

De KG combineert dus de voordelen van persoonlijke aansprakelijkheid van de beherende vennoten met de mogelijkheid om externe investeerders aan te trekken als stille vennoten. Dit maakt het een geschikte optie voor bedrijven die kapitaal nodig hebben zonder volledige aansprakelijkheid te willen dragen.

Voordeel KG:

  • Combinatie van persoonlijke aansprakelijkheid en externe investeerders.

5. Offene Handelsgesellschaft (OHG)

De Offene Handelsgesellschaft (OHG) is een vennootschap onder firma (vof) waarin alle vennoten volledig en persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Dit maakt de OHG tot een geschikte keuze voor kleine bedrijven of familiebedrijven, waar het vertrouwen tussen de vennoten hoog is.

Een belangrijk aspect van de OHG is dat er geen minimumkapitaal vereist is voor de oprichting, waardoor het toegankelijk is voor startende ondernemers. Bovendien kunnen de vennoten samenwerken in een flexibele structuur en profiteren van een gezamenlijke besluitvorming.

Voordeel OHG:

  • Flexibele structuur en gezamenlijke besluitvorming.
  • Geen minimumkapitaalvereisten voor oprichting.

6. Partnerschaftsgesellschaft (PartG)

De Partnerschaftsgesellschaft (PartG) is een unieke ondernemingsvorm die geschikt is voor vrije beroepen, zoals advocaten, artsen of architecten. In een PartG zijn de partners gezamenlijk en persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming.

Wat de PartG onderscheidt, is de mogelijkheid voor professionals om hun expertise en middelen te bundelen zonder de beperkingen van aansprakelijkheid van een GmbH of AG. Dit bevordert een nauwe samenwerking tussen partners en de mogelijkheid om vertrouwen en specialisatie op te bouwen binnen de onderneming.

Voordeel PartG:

  • Bundeling van expertise en middelen zonder beperkingen van aansprakelijkheid.
  • Nauwe samenwerking tussen partners.

7. Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt) (UG)

De Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt) (UG) wordt vaak aangeduid als de mini-GmbH vanwege de gelijkenis met de GmbH. Deze ondernemingsvorm is aantrekkelijk voor startende ondernemers, omdat het een lagere minimale inbreng vereist dan de GmbH.

Hoewel de UG de voordelen van beperkte aansprakelijkheid biedt, moet een deel van de winst gereserveerd worden om het startkapitaal te verhogen tot het niveau van een reguliere GmbH. Pas daarna kan de UG omgezet worden in een GmbH.

Voordeel UG:

  • Lagere minimale inbreng dan de GmbH.
  • Mogelijkheid om te converteren naar een GmbH na kapitaalverhoging.

8. Genossenschaft (eG)

De Genossenschaft (eG) is een coöperatie, waarbij de leden gezamenlijk eigenaar zijn van de onderneming en de winsten delen. Deze ondernemingsvorm is gericht op samenwerking en gemeenschapszin, en het doel is om de belangen van de leden te dienen.

De eG kan variëren van kleine lokale coöperaties tot grote organisaties in verschillende sectoren. De leden hebben zeggenschap over de besluitvorming en de verdeling van de winsten, waardoor het een democratische en inclusieve bedrijfsstructuur is.

Voordeel eG:

  • Samenwerking en gemeenschapszin.
  • Democratische en inclusieve bedrijfsstructuur.

Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm in Duitsland is een cruciale stap voor elk bedrijf. Elke ondernemingsvorm heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn alvorens een beslissing te nemen. De juiste keuze zal de basis leggen voor het succes van jouw onderneming. Zorg ervoor dat je juridisch advies inwint en een weloverwogen besluit neemt dat het beste past bij jouw bedrijf en jouw toekomstvisie.

No products in the cart.

Toll Free
1-885-245-45635
New York
1-455-245-45623
Toronto
1-657-544-45623